„Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”
Ernestine Ulmer
17 kwietnia uczennice z klasy drugiej technikum kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz z klasy pierwszej branżowej szkoły I stopnia miały przyjemność uczestniczyć w zajęciach praktycznych w Piekarnio-Cukierni s.c. B.Sendor, J.Piech w Gdowie.
Na początku zapoznani zostaliśmy ze strukturą organizacyjną zakładu i specyfiką pracy cukiernika. Pan Kierownik opowiadał z pasją o swojej pracy – mówił, że czasami pomysł na deser lub ciasto przychodzi sam, czasami potrzeba obrazu, zdjęcia, smaku, realizacji czyichś potrzeb. Jednak jedno jest ważne, szczególnie wtedy gdy się uczysz: nigdy nie można się poddać, trzeba sprawdzać swoje umiejętności, popełniać błędy, uczyć się je naprawiać.
Następnie Pan Kierownik pokazał nam specjalistyczny sprzęt jakiego używa się w cukiernictwie. Nie ukrywał, że sprzęt taki znacznie odciąża pracowników ale też co jest istotne pozwala zachować powtarzalność produktów (np. ciasto na dany typ ciastek jest równomiernie rozwałkowane).
Po wstępnym przeszkoleniu z obsługi sprzętu mogliśmy w praktyce przekonać się jak to jest pracować w takiej cukierni. Samodzielnie ale pod czujnym okiem Mistrza wykonaliśmy przepyszne ciastka. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji – wszystko było wyśmienite.
Jesteśmy bardzo wdzięczni właścicielom cukierni za możliwość zrealizowania takich zajęć. Panu Kierownikowi dziękujemy za życzliwość, dawkę pozytywnej energii i ogrom wiedzy, którą zechciał się z nami podzielić.
Opiekunami wycieczki były: Pani Bernadetta Nawrocka i Pani Magdalena Hernik
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.