Małopolska Chmura Edukacyjna - realizacja projektu w roku szkolnym 2019/2020

chmura-300x125.jpg

roku szkolnym 2019/2020 uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Łapanowie brali udział w projekcie pn. "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II" – komponent zawodowy Małopolskiej Chmury Edukacyjnej współfinansowany z Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014-2020.

Zaplanowano realizację zajęć w dwóch obszarach:

- obszar żywność oraz środowisko koordynowany przez Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie,- obszar budownictwo koordynowany przez Politechnikę Krakowską.

Rekrutacja uczestników przeprowadzona została we wrześniu. Z uwagi na brak chętnych nie zostały zrealizowane zajęcia w obszarze budownictwo. Natomiast do udziału w zajęciach z obszaru żywienie zakwalifikowanych 6 uczennic z klasy III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Zajęcia prowadzili wykładowcy z Uniwersytetu Rolniczego w formie on-line. Nauczycielem prowadzącym projekt w szkole została mgr inż. Kinga Fasuga.

W ramach projektu zostały zrealizowane następujące tematy:

  1. Truskawkowy deser dla astronautów.

  2. Chemia w żywnośc

  3. i. Jaką barwę ma kapusta czerwona?

  4. Praca sommeliera.

  5. Patogeny w żywności.

  6. Odżywiaj się zdrowo i żyj kolorowo.

  7. Naturalne i antyodżywcze substancje występujące w żywności.

Dodatki do żywności - przyjaciele czy wrogowie?

  1. Nie wkładaj wszystkich jaj do jednego koszyka…

  2. Izolacja DNA domowym sposobem.

  3. Opakowania do żywności.

Znakowanie żywności.

  1. Dieta a zakwaszenie organizmu.

  2. Zaburzenia odżywiania (anoreksja i bulimia) oraz uzależnienia od wybranych produktów spożywczych Zapotrzebowanie na wodę pitną organizmu człowieka.

  3. Obliczanie wydatków energetycznych osób w wieku ponad gimnazjalnym.

  4. Ile „waży” szklanka coli i paczka czipsów?

  5. Organizmy i żywność GM.

  6. Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia człowieka. Badania antropometryczne.

Ponadto 28.10.2019r. uczniowie wraz z naoszkolona fasada Uniwersytetu Rolniczegouczycielem udali się do siedziby Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i uczestniczyli na żywo w zajęciach pt. „Praca sommeliera”. Zajęcia w roku szkolnym 2019/2020 były realizowane od 30 września 2019r. do 8 czerwca 2020r. Dzięki udziałowi w zajęciach uczennice zdobyły teoretyczną i praktyczną wiedzę na tematy wykraczające poza program nauczania.

Zapraszamy uczniów na kolejny cykl zajęć w nowym roku szkolnym, rekrutacja będzie we wrześniu 2020r.

Na plakacie u góry znajdują się loga Funduszy Europejskich Program Regionalny oraz Uni Europejskiej - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Nagłówek w kolorze niebieskim - Małopolska Chmura Edukacyjne oraz przedstawione cele projektu: budowa publicznej e-usługi edukacyjnej służącej przekazywaniu wiedzy oraz przybliżaniu osiągnięć naukowych Uczelni Wyższych, przy wykorzystaniu technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych, uczniom w Małopolsce przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych. Beneficjent: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Poniżej logo Małopolski oraz adres url www.mapadotacji.gov.pl


logotypy2.png

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.