Dla ducha i dla ciała

22.06.2023
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

W poniedziałkowy, słoneczny poranek grupa z klasy ITB ucząca się w zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznych wybrała się na wycieczkę do Krakowa.
Pierwszym punktem programu wycieczki było zwiedzanie Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu
Jagiellońskiego.
Ogród Botaniczny w Krakowie jest najstarszym istniejącym ogrodem w Polsce, został założony
w 1783 roku. Obszar ogrodu rozciąga się na powierzchni prawie 10 hektarów. Kolekcja Ogrodu liczy
około 8 tysięcy gatunków roślin. Zostały one zgrupowane w kilku działach edukacyjnych.
Najważniejsze z nich to dział: systematyki roślin, roślin chronionych i zagrożonych, genetyki
i zmienności, flory polskiej, ekologii kwiatów, morfologiczno-biologiczny, roślin leczniczych
i użytkowych, arboretum oraz alpinaria. Ogród posiada też trzy kompleksy szklarniowe ( niestety
w dniu naszej wycieczki były nieczynne). Podczas spaceru alejkami natknęliśmy się również na
pomniki przyrody – jest ich 11 oraz wiele ekspozycji prezentujących historię Ogrodu.
Opuszczając ulubione miejsce odpoczynku krakowian przeszliśmy do ulicy Józefa Sarego, na
której w starej kamienicy znajduje się „Fabryka Charliego”. Tam zaplanowane były zajęcia
warsztatowe podczas których obejrzeliśmy film edukacyjny o plantacji kakaowca i produkcji
czekolady połączony z quizem wiedzy, temperowaliśmy czekoladę oraz przygotowaliśmy
własnoręcznie pralinki w trzech smakach i figurki smoka z wybranej czekolady. Tabliczki czekolady
oraz przygotowane pralinki mogliśmy również udekorować za pomocą rękawa cukierniczego i bakalii.
Punktem obowiązkowym zajęć warsztatowych była oczywiście degustacja czekolady – bo kto nie lubi
czekolady.
Pełni doznań późnym popołudniem wróciliśmy do Łapanowa.
Opiekunowie wycieczki; p. Magdalena Hernik, p. Bernadetta Nawrocka

Galeria zdjęć

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.