Podczas wizyty w lokalnej serowarni nasi uczniowie, krok po kroku, śledzili wszystkie etapy produkcji tradycyjnego greckiego sera feta, od przetwarzania mleka po pakowanie gotowego produktu.
Zdjęcia ukazują naszą grupę w trakcie zwiedzania zakładu, gdzie mieliśmy okazję dowiedzieć się więcej o technikach i tajnikach wytwórstwa tego popularnego na całym świecie sera.
Feta, będąca ważnym elementem diety śródziemnomorskiej, jest wytwarzana z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego.
Proces jej produkcji zaczyna się od pasteryzacji mleka, dodania kultury bakteryjnej oraz podpuszczki, co prowadzi do ścięcia mleka. Następnie ser solony i pozostawiany do dojrzewania w specjalnych pojemnikach, co widzicie na jednym ze zdjęć.
--------------------
Praktyka zawodowa realizowana jest w ramach projektu pn. „Młodzi w Europie” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027. Projekt jest realizowany na zasadach programu Erasmus+, ale dofinansowany z projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, którego beneficjentem jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji. Projekt o numerze 2023-1-PL01-KA122-VET-000133982.
Projekt jest dofinansowany przez Unię Europejską
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.