Uczniowie technikum rolniczego zapoznali się z technologią produkcji artykułów wędliniarskich w zakładzie P. Dedio w Kobylcu. Dzięki obecności P. R. Łukasika – lekarza weterynarii, uczniowie zobaczyli kolejne etapy rozbioru tuszy wieprzowej i produkcji wędlin z zachowaniem zasad HACCP. Zakład istnieje już 32 lata, produkuje wyroby regionalne z żywca dostarczanego przez lokalnych rolników. Na południu Polski jeszcze zachował się chów świń w oparciu o tradycyjne żywienie i stąd możliwość wyrobu „kiełbasy wiejskiej”.
#technikrolnik
#BranzaRolnoHodowlana
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.