Technologia sporządzania kiszonki z kukurydzy w Gospodarstwie Państwa Osadów – Okocim

03.10.2023

Uczniowie technikum rolniczego czynnie uczestniczyli w zajęciach praktycznych w terenie, podczas których nauczyli się sporządzać kiszonkę z kukurydzy.

W tym roku, ze względu na mniejsze plony (przesiewy, zwierzyna łowna), na kiszonkę została wykorzystana kukurydza ziarnowa (FAO-270). Zbiór przebiegał bardzo sprawnie.

Sieczkarnia – 8-rzędowy heder;
4 ciągniki – dwa zestawy po dwie przyczepy skrzyniowe i dwa pojedyncze;
1 ciągnik do ugniatania na silosie przejazdowym + ładowarka teleskopowa do rozrównywania.

Wydajność 500 t zielonej masy z 10 ha.

Pryzmę ugniata się w celu stworzenia warunków beztlenowych do przebiegu fermentacji mlekowej, po uformowaniu pryzmy okrywamy ją cienką przezroczystą folią a następnie dwuwarstwową biało-czarną, zabezpieczamy siatką ochronną i obciążamy.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

#BranzaRolnoHodowlana

Technologia sporządzania kiszonki z kukurydzy w Gospodarstwie Państwa Osadów – Okocim

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.