6 marca 2020 roku gościliśmy w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły, uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Grabiu. W zajęciach uczestniczyła grupa młodszych dzieci z klas od 1 do 3 w liczbie 24.
Uczniowie przyjechali do nas na zajęcia gastronomiczne ponieważ w swojej szkole realizują innowacyjny program pod tytułem „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś”.
Zajęcia składały się z części teoretycznej, czyli prezentacji na temat zasad zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym i z części praktycznej, podczas której dzieci przygotowywały potrawy i napoje po okiem starszych kolegów z klasy I BP.
Sporządzono między innymi:
sałatkę z zielonej sałaty z pomarańczą i awokado, surówkę owocową z zalewie z miodu i limonki, tort z chleba tostowego z hummusem i pastą jajeczną,
bułeczki zapiekane z jajkiem, serem, pieczarkami i papryką, domową lemoniadę, a największym powodzeniem cieszyły się naleśniki z serkiem, dżemem i bitą śmietaną.
Mali uczestnicy byli bardzo zaangażowani w czasie zajęć i spisali się na medal.
Po konsumpcji przygotowanych potraw zwiedzili pozostałe warsztaty szkolne.