Kozi Stok

25.11.2021

23 listopada br. uczniowie technikum rolniczego w ramach kształcenia praktycznego zapoznali się z działalnością gospodarstwa ekologicznego w Kobylcu, położonego raptem ok. 2,5 km od szkoły.

Na miejscu można było dowiedzieć się jakie produkty rynkowe powstają w gospodarstwie. Produkty roślinne, to ziarno zbóż, warzywa gruntowe, owoce sadownicze (jagody aronii, jabłka) oraz zioła i kwiaty.

Produkcja zwierzęca z kolei obejmuje hodowlę zachowawczą kóz rodzimej rasy karpackiej, królików, drobiu i pszczół. Planowane jest niebawem wzbogacenie inwentarza żywego o konie do rekreacji.

Wytwarzane w gospodarstwie surowce służą do produkcji przetworów: dżemów, miodów, nalewek, herbat owocowych, wina oraz wędlin, serów, wypieków i chleba.

Można zakupić niektóre produkty, inne degustować na miejscu a jeszcze inne poznawać innymi zmysłami, np. zapachy kwitnących roślin, podziwiać kolory natury.

Kompleksowa oferta obejmuje pobyty w „domkach na drzewach” z możliwością „podglądania natury” oraz zabiegi relaksacyjne w bani i komorze kriotermicznej.

Cały teren gospodarstwa jest przystosowany do spacerów „suchą nogą”. Więcej  w galerii…

Kozi Stok, 23.11.2021

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.