Innowacje w nauczaniu czyli „Małopolska Chmura Edukacyjna”

Uczennice klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pojechały wraz z opiekunem – p. mgr Kingą Fasugą na zajęcia prowadzone na Uniwersytecie Rolniczym. Nasza szkoła uczestniczy w projekcie „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”. W ramach „Małopolskiej Chmury Edukacyjnej” łączymy się on-line z profesorami uczelni wyższej i bierzemy czynny udział w lekcjach prowadzonych przez wykwalifikowaną kadrę.

Tematem ostatnich zajęć na żywo była „Praca sommeliera”. Dowiedziałyśmy się jakie są popularne szczepy winogron, jak są uprawiane, a także poznałyśmy regiony słynące z ich upraw. Zaznajomione zostałyśmy również z całym procesem produkcji win. Pani prowadząca zajęcia dokładnie wyjaśniła na czym polega praca sommeliera. Poruszyła również wątek doboru win do potraw. Nasze spotkanie zakończyło się oceną trunku i nauką czytania etykiet na butelkach win.