Pieczenie i dekorowanie pierniczków z uczniami klasy III z ZSG w Nieszkowicach Wielkich.

Uczennice klasy II kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielem p. Kingą Fasugą wprowadziły dzieci i ich opiekunów w atmosferę świąt organizując dla nich warsztaty pieczenia pierniczków. Mali uczniowie zapoznali się ze strukturą pracowni gastronomicznej, a przez swoją dociekliwość dowiedzieli się na czym polega nauka w szkole o profilu gastronomicznym. Podzieleni na grupy bardzo chętnie pracowali wykrawając pierniczki z ciasta, mierząc czas pieczenia i ciesząc się osiągniętymi rezultatami po wyciągnięciu swych dzieł z piekarnika.  W drugiej części pod opieką naszych uczennic dekorowali upieczone przez siebie świąteczne ciasteczka i składali choineczki z pierniczków przygotowanych przez uczennice klasy III Tż.
Na zakończenie każdy z uczniów zabrał do domu przygotowane przez siebie efekty pracy, aby podzielić się nimi z najbliższymi. Zaciekawione warsztatem pracy kucharza wyraziły chęć ponownego odwiedzenia naszej pracowni.
foto:  p. Monika Brzegowa.